„Mlčet, ignorovat, zamést pod koberec.“ Erik Best ke kauze Zeman. A jak to bylo s Koudelkou?

08.05.2024 21:49 | Rozhovor

Proč je kniha Spiknutí z pera Luboše Procházky a Radima Panenky ignorována? „Říká se, že zametání pod koberec je horší než samotný zločin,“ míní o událostech v ní zmíněných novinář a politický analytik Erik Best. Nečeká, že za vlády Petra Fialy bude kvůli knize skandál. Ani za vlády Andreje Babiše. „Pokud by ale došlo k větší změně, je představitelné, že se za to všechno někdo bude muset zodpovídat,“ varuje a dodává, že kdo si knihu přečte, buď dojde k tomu, že tak se události stát nemohly. Anebo dojde k tomu, že se o nich mlčí.

„Mlčet, ignorovat, zamést pod koberec.“ Erik Best ke kauze Zeman. A jak to bylo s Koudelkou?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Představení knihy Spiknutí od Luboše Procházky a Radima Panenky

Ve svém komentáři jste se zabýval knihou Spiknutí, která pojednává o pokusu zbavit prezidenta Zemana pravomocí během jeho pobytu v nemocnici na podzim 2021. Knihu jste četl, znáte její obsah a píšete, že přestože média ji kritizovala obecně, nikdo nezpochybnil její obsah. Proč? Nečetli to, anebo tuší, že se ty věci tehdy skutečně staly?

Obecně řečeno jde o selhání složek, které za tím vším stály. V ideálním světě by ta kniha nemohla vzniknout, protože by ti dotčení reagovali preventivně předem, aby kniha nespatřila světlo světa. Jenže když už existuje a vyšla, je nejlepší způsob, aby kniha zmizela. To však také není možné, protože už jsou v rukou lidí tisíce výtisků. Další možností je knihu ignorovat. V tom je základní problém, protože se o knize hojně mluví a diskutuje. Ne sice v mainstreamových médiích, ale je jasné, že diskuse o obsahu té knihy jen tak nezmizí. 

Vzbuzuje to ještě větší propast ve společnosti. Člověk, který si ji přečte, to buď odmítne a vyhodnotí si, že to tak nemohlo být. Je svobodným rozhodnutím části čtenářů to odmítnout, ale další část populace to přijme a bude šokována, jak se něco takového vůbec mohlo stát. Nepochybně to má vliv na fungování státu, protože pokud přijmeme, že se něco takového stalo, tak to znamená, že jsme zároveň nyní svědky snahy ty činy vymlčet, ignorovat. Říká se, že zametání pod koberec je horší než samotný zločin. 

Nemyslím si, že za této vlády vznikne na základě obsahu knihy nějaký velký skandál, ale do budoucna to otvírá možnost, že budou zpochybňovány samotné základy státu.

Máme důvod se domnívat, že po možné změně vlády příští rok, třeba v případě návratu Andreje Babiše, může začít nějaké vyšetřování?

Těžko říct, jestli by k tomu došlo po návratu Babiše do premiérského křesla. Otázkou je, proč kolem jmenování Fialovy vlády tehdy Babiš postupoval, jak postupoval. Autoři to v knize trochu popisují. Lze se proto domnívat, že to Babiš příliš nebude chtít otvírat. Pokud by ale došlo k větší změně, je představitelné, že se za to všechno někdo bude muset zodpovídat. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zběsilá reakce mantyla a bjovnika , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseIjonT , 09.05.2024 8:26:14
Mě definitivně přesvědčila že tuto knihu je potřeba si opatřit.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Vládní strany chtějí privatizovat v krajích.“ Konečná po eurovolbách opět šikuje voliče

18:55 „Vládní strany chtějí privatizovat v krajích.“ Konečná po eurovolbách opět šikuje voliče

„V rámci celé EU oslabila fanatická linka, která byla schopna obětovat všechno – naši životní úroveň…